Според последното преброяване на НСИ 6 519 789 души е населението на

...
</TD
>Според последното преброяване на НСИ 6 519 789 души е населението на
Коментари Харесай

Китно градче в Пловдивска област е сред най-малките в страната, едва с 878 жители е!

Според последното броене на НСИ 6 519 789 души е популацията на България към 7 септември 2021 година

С население над 100 000 души са шест града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

За това кой е най-малкият град в България отговорът не се е променял през последните десетилетия – това към момента е Мелник. В монета там живеят 171 поданици.

Любопитното е, че в топ 5 на най-малките градове в България се намира и карловското Клисура. Клисура е четвъртият най-малък град в България. Той е с 878 поданици, 402 мъже и 476 дами.

Градчето е ситуирано в непосредствена непосредственост до Средна гора и Стара планина. Клисура е един от знаците на Априлското въстание. Именно в него се поставя начало на протеста, в потушаването на който жителите му са свиреп убити. Жителите на градчето създават 15 черешови топчета за Априлското въстание, едно от тях и през днешния ден можете да види в историческия музей в града. В него се пази и камбаната, с която е оповестено началото на въстанието. Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града " Кървавото писмо “ на Тодор Каблешков, което афишира началото на Априлското въстание.

Останалите градчета в петицата за най-малки по брой на популацията са Плиска, Маджарово и Брусарци.

Традицията родните села на държавните ръководители скоропостижно да получават градски статут води началото си още от социализма - по този начин се случи с Правец, родното място на Тодор Живков, и Лозница, където е роден секретарят на Централен комитет на Българска комунистическа партия Пенчо Кубадински. След измененията от 1989 година редица села опустяха поради миграцията към огромните градове и чужбина. Въпреки това желанието на някои управници села с по хиляда души население да станат градове не понижа. Причините обаче по-често са стопански - повдигане на цените на парцелите и опция за вложителите да строят по-високо и по-нагъсто.

Според закона едно от условията село да получи статут на град е да има най-малко 3500 поданици. За курортните обитаеми места е задоволително този брой да е 1000.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР